När man skaffar en valp bör man tänka att det nästan är som att skaffa ett barn. Hundar beter sig på liknande sätt som människor och har tillgång till nästan exakt samma slags känsloregister. En hund kan känna glädje, sorg, skam och många andra känslor, precis som vi som går runt på två ben istället för fyra. En valp behöver därmed uppfostras precis som ett barn och här är positiv förstärkning de viktiga ledorden. Positiv förstärkning innebär att man uppmuntrar de beteenden som är bra, istället för att hacka på de beteenden som inte är såsom man har tänkt sig.

Positiv förstärkning för hunden

Positiv förstärkning kan te sig på olika sätt. Överlag handlar det om att vara entusiasmerande och uppmärksam på hur din hund beter sig. Man kan uppmuntra en hund genom att klappa på den när den gör rätt, genom att ge en liten godisbit eller att använda sin röst. Hundar kan lära sig att förstå människors språk till viss del och här spelar tonläget en viktig roll. Var noga med att säga ”ja”, ”bra” och ”duktig hund” i en relativt ljus ton, i alla fall i början när du lär känna din hund. Hundar har en mer utvecklad hörsel än vi människor.

I och med hundarnas väl utvecklade hörsel kan de uppfatta ljud på frekvenser som inte är hörbara för oss människor. Detta är viktigt att känna till så att man ökar chanserna att förstå sin hund. Ibland kan hunden verka uppmärksam på något som du som ägare varken kan se eller höra. Här gäller det att ha förtroende och våga lita på din hund. En uppmärksam hund kan stimuleras till att bli en riktigt bra vakthund, om den får bra positiv förstärkning så att den övar upp sina färdigheter. Om din hund svarar bra på din initiala träning kan du gå vidare och lära den fler ord och kommandon.

Positiv förstärkning gör hunden gladare

En ökad effekt

När man börjar träna sin valp när den är liten kan det kännas svårt och nästan lite tröstlöst, även om man använder sig av positiv förstärkning. Vissa hundraser har lättare för att lära medan andra har svårare. Om du känner att din hund inte riktigt lyssnar på dig är det klokt att lägga mycket tid och energi på att skapa ett band mellan er. En hund och en ägare som tycker om varandra har bättre möjlighet att kunna ha ett bra samarbete. Det kan vara värt att lägga träningen åt sidan för en stund och bara leka med din hund, innan du ger dig in på att lära hunden kommandon.

Vissa hundar är mer livliga än andra och för att få bättre effekt i den sociala träningen kan det vara bra om hunden får leka av sig lite. Om du har tänkt inleda en träningssession kan du se till att först leka ordentligt med hunden, så att den inte längre har spring i benen. Du kan smyga in positiv förstärkning i leken genom att svara positivt på de impulser som är bra och försöka ignorera de beteenden som är dåliga.

En glad hund

För att få en glad hund gäller det att behandla djuret på ett bra sätt. Hundar liknar oss människor och reagerar överlag bättre på positiv förstärkning än om man behandlar den dåligt. Om du slår till din hund över nosen när den har gjort fel kan det hända att ett trauma föds, precis som det kan bli hos oss människor. I svåra fall är det bättre att bara ignorera din hund och inte ägna den någon uppmärksamhet, ifall positiv förstärkning inte fungerar. Då är hunden nämligen mer benägen att vilja göra rätt så att den återigen får ditt intresse. Positiva handlingar föder mer glädje och lust hos både dig och din vovve.