Hunden är som bekant människans bästa vän. De flesta hundägare nöjer sig med att ha sin hund som just en vän och ett rent sällskap. Dock finns det många som väljer att ta sitt hundägande till en ny nivå och börja delta i olika tävlingar. Att tävla med sin fyrbenta vän har många fördelar. Dels ger det nära arbetet ytterligare en dimension till förhållandet mellan hund och ägare. Dels främjar det aspekter som respekt och lydnad, när du som matte eller husse regelbundet arbetar med din hund. Tävlingar kan alltså hjälpa dig att cementera och stärka din roll som ledare.

Framgång i tävlingar kräver tidig fostran

Tävlingar finns för de flesta raser

Tävlingar kan vara både specifika och generella, både vad gäller raser och grenar. De två bredaste kategorierna av tävlingsgrenar kan nog sägas vara utställningstävlingar å ena sidan, och brukstävlingar å andra sidan. Om du tävlar med din hund som en utställningshund, blir den föremål för en så kallad exteriörbedömning. Detta betyder att domare bedömer hur väl just din hund stämmer överens med en etablerad rasstandard. En brukstävling, å andra sidan, testar istället din hunds förmåga att utföra vissa uppgifter. Dessa uppgifter kan variera från jakt till allmän lydnad. Du som har en rottweiler kan ställa upp med din hund i de flesta tävlingsgrenar.

Tävlingar i hundsport är som sagt otroligt varierade och få av dem utesluter några raser. Med en rottweiler kan du tävla i en mängd grenar med fokus på hundens bruksanvändning. Spårning av vilt, agility och lydnad är några populära exempel. För att fördjupa kontakten med din hund spelar det egentligen mindre roll vilken sport ni deltar i. Hunden bryr sig inte om vad ni sysslar med, utan upplever själva arbetet med sin ägare som det viktiga. Genom att förbereda er för en tävling kommer ni att få orsak att arbeta tämligen intensivt tillsammans, och därmed etablera ett nära förhållande och en stark kontakt.

En gladare och säkrare hund

Tävlingar är alltså utmärkta för att använda som drivkraft bakom ett tätare och starkare förhållande mellan dig och din rottweiler. Genom att ständigt arbeta tillsammans får hunden en högre respekt för dig som ägare, och en planerad tävling skänker dig motivation att ta dig an träningen. Du som äger en rottweiler har naturligtvis stor nytta av att din hund respekterar dig och lyder dina kommandon utan tvekan. Som ägare av en stor hund är det viktigt att djuret inte framstår som okontrollerat bland andra människor som annars kan bli skrämda. Att du känner din hund betyder inte att andra människor förstår hur snäll den är.

Om du är intresserad av tävlingar för din rottweiler bör du kontakta din lokala kennelklubb för att ta del av utbudet i ditt närområde. För dig som är total nybörjare inom hundsporter kan det vara en bra idé att börja tävlingskarriären med en kurs. Att fostra din hund på en nivå som överstiger vad de flesta hundägare nöjer sig med kan kräva mer än vad många tror. Det finns massor med tekniker och knep som mer erfarna hundtränare kan dela med sig av. Framgång i tävlingar kräver således inte bara konsekvent arbete med din hund utan även en del utgifter, i synnerhet i början av tävlingskarriären. Det finns bra kurser som erbjuder hjälp som är både generell och specifik, antingen för en viss ras eller ett visst syfte. Att börja med en valpkurs lägger alltid en bra grund.

Stora möjligheter för dig med en rottweiler

Det finns alltså en uppsjö av olika tävlingar för dig som äger en rottweiler. Försök att välja en som passar just dina intressen väl. Din hund bryr sig inte särskilt mycket om syftet med den sport ni tränar, utan är nöjd med att få arbeta med sin ägare. Tävlingar som passar just en rottweiler kan vara allt från spårning av vilddjur, till lydnad och agility. Välj en gren som du tycker verkar vara rolig och sätt igång! Investera i en bra bok eller, ännu bättre, en bra kurs för träning och tävlan i just den gren du har valt. Råd och tips från mer erfarna utövare besparar dig garanterat mycket tid och många misstag!