Vill du arbeta med hund och få ägna dig på heltid åt ditt hundintrese? Då bör du överväga att utbilda dig till hundförare och arbeta med en tjänstehund. En tjänstehund är en hund som arbetar i ett team med dig. Hundens roll är att göra det människan inte kan göra. Ofta handlar det om att använda nosen, men det kan också vara andra egenskaper hos hunden som efterfrågas, till exempel oräddhet. Till många tjänstehundsuppdrag är rottweilern bra då den är stark, uthållig, lyhörd och samtidigt har ett stabilt temperament. Att många dessutom har respekt för den muskulösa rottweilern är en fördel i många sammanhang.

Rottweilern är en bra tjänstehund
Rottweilern är en bra tjänstehund

Tjänstehund till land och till sjöss

Det finns många typer av tjänstehundar. Polishund och räddningshund är bland de första man tänker på. En räddningshund kan utbildas av Svenska Brukshundsklubben. Tillsammans med sin förare arbetar en tjänstehund både här och utomlands med att bistå där det behövs. Vissa hundar är tränade till att arbeta på land, till exempel för att kunna hitta försvunna personer. Andra arbetar till sjöss, där de kan rädda personer i vattnet eller med hjälp av nosen leta efter vrak eller lik. I fjällen letar hundar när det varit en lavin.

Rottweilern passar särskilt bra till tjänstgöring på land. Den är tålig och orädd och orkar långa arbetspass i skog och mark. En tjänstehund kan också vara en patrullhund inom det militära. Rottweilern lämpar sig också bra som vakthund, då inte många vågar sig förbi ett stort, svartbrunt muskelknippe som varnande visar tänderna. En väktare har också stor användning för en rottweiler i sitt jobb. Tillsammans utgör de ett respektingivande ekipage. Rottweiler inom polisen är mer populärt i andra länder, till exempel i Tyskland, än i Sverige där schäfer och malinois är vanligare.

Assistanshund till vår tjänst

En annan tjänstehund är den som assisterar oss människor i vår vardag. Till det krävs lugna, vänliga och tålmodiga hundar. Mest känd är förstås ledarhunden som hjälper sin blinda förare ute i samhället. Ledarhunden håller koll på trafiken och är en trygghet för sin förare. Det finns också assistanshundar som hjälper handikappade personer med enkla uppgifter. De kan plocka upp tappade saker, öppna dörrar och hämta det ägaren behöver. Vissa hundar är tränade att varna sin ägare när den är på gång att få ett epilepsianfall, eller att påminna en diabetiker om att det är dags att ta medicin.

Hundar är sociala och kallas inte utan anledning för människans bästa vän. En tjänstehund kan vara specialiserad på att vara just en kelig, glad vän. Hundar med rätt temperament används för att besöka dementa, äldre eller sjuka personer. Att få pyssla om en hund och kela en stund har visat sig bra för hälsan och är uppskattat på många boenden. Studier har visat att vi slappnar av och mår bra av den fysiska kontakten med ett djur. I skolorna har man även provat att ha läshundar. Barn som har svårt med läsningen slappnar av mer när de läser för hundar.

Tjänstehundar som använder nosen

Kanske är du mer intresserad av en tjänstehund som arbetar med nosen? Det finns många inriktningar att välja bland. Tullen använder sig av hundar för att spåra narkotika och andra förbjudna ämnen som man försöker smuggla in över gränsen. Mögelhundar hittar effektivt mögel i hus, utan att man behöver riva upp väggarna när man letar. En ovanlig sorts tjänstehund är den som kan känna lukten av cancertumörer och markera var i kroppen de finns. Men hundar behöver inte bara leta efter otrevliga saker. Tryffelhundarna hjälper oss att hitta läckra tryfflar nere i marken. De kan också söka upp kantareller åt oss.